Wanneer je gaat bevallen, kan het handig zijn een geboorteplan of bevalplan te schrijven. Zo kan je de betrokken artsen laten weten waar jouw wensen liggen. Na het overlijden van je kindje en de naderende stilgeboorte, ligt dit allemaal niet iets anders dan wanneer je gaat bevallen van een levend kindje. Wél is het goed om iedereen te laten weten waar jouw wensen liggen, zodat je niet tijdens de bevalling nog allerlei vragen moet beantwoorden. Om je hierbij te helpen, schreef ik dit aangepaste geboorteplan voor de bevalling van een overleden baby.
Wat is een geboorteplan?
In het kort is een geboorte- of bevalplan een beknopte samenvatting van je belangrijkste wensen. Denk aan wel of geen pijnstilling, wie je het liefst bij de geboorte aanwezig hebt, of je de baby zelf zou willen aanpakken en hoe je erover denkt om bijvoorbeeld stagiaires of aio’s (artsen in opleiding) bij je bevalling te hebben.
Houdt in je achterhoofd dat geen bevalling ‘volgens het boekje’ verloopt. Het kan dus zomaar zijn dat je toch een spoedkeizersnede moet ondergaan, dat je geen pijnstilling wilde maar eenmaal begonnen toch schreeuwt om een ruggenprik. En soms kiezen de artsen iets anders dan wat jij in je plan hebt staan vanuit medisch oogpunt, omdat dat veiliger is. Het bevalplan is dus een richtlijn en geen garantie.
Geboorteplan bij stilgeboorte
Als je een geboorteplan schrijft, denk er dan aan om de volgende zaken te behandelen. Ik wil je ook adviseren om dit samen met je partner te doen. Hij of zij staat, zeker in deze situatie, buitenspel en kan concreet weinig doen. Jij moet immers straks bevallen. Door de ander te betrekken bij de bevalling, kan het enige houvast bieden. En wil je partner liever alles aan jou overlaten, dan is dat ook prima. Zoek in naar een vorm die bij jullie past.
Aanwezigen bij je bevalling
Buiten je partner om, als die er is, is het goed om na te denken wie je nog meer bij de bevalling zou willen hebben. Misschien je moeder of zus? Een belangrijke vriendin? Of juist liever helemaal niemand? Ook waar het medisch personeel betreft kan je enige keuzes doorgeven. Zo is de aanwezigheid van je verloskundige misschien wel iets wat je graag zou willen, terwijl je er niet aan moet denken dat er stagiaires (uit welke discipline dan ook) rond je bed staan. En heb je een geboortefotograaf? Schrijf deze wensen op in je geboorteplan om vooraf duidelijkheid te scheppen.
Houd er ook in dit geval rekening mee dat het waarschijnlijk niet mogelijk is om al te veel mensen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat je verloskundige hierover vooraf eventueel contact opnemen met het ziekenhuis. Alternatief is dat belangrijke mensen naar het ziekenhuis komen om de baby te bekijken na de geboorte, als jullie dit willen.
Pijnstilling
De mentale pijn na een stilgeboorte is behoorlijk overweldigend. Het kan dan prettig zijn om te kiezen voor een vorm van pijnstilling tijdens de bevalling zelf. Denk aan een ruggenprik of lachgas. Overleg met je verloskundige wat mogelijk is en kijk online ook goed naar de risico’s. Aan jou de keus waar jij je prettiger bij voelt.
Verloop van vorige bevallingen (indien van toepassing)
Heb je al kinderen? Dan kan het handig zijn om hier bijzonderheden te benoemen. Denk aan een eerdere keizersnede, een ruptuur of medische ingreep, zoals de vacuümpomp. Ook is het goed om te benoemen wat je hierbij prettig vond of minder prettig.
Wensen omtrent de bevalling zelf
- Heb je een voorkeurshouding voor de bevalling?
- Zou je eventueel hulpmiddelen, zoals een baarkruk of bevalbad, willen gebruiken als dat mogelijk is?(*)
- Wil je misschien een (rustgevend) muziekje laten afspelen tijdens de bevalling?
- Wil je de baby zelf aanpakken na de geboorte?
- Vind je het prettig om de baby te zien? Of wil je liever dat ze dit eerst vragen als je kindje geboren wordt?
- Mogen er foto’s worden gemaakt? Eventueel door een professionele fotograaf(*).
- Wie knipt de navelstreng door?
(*) Ook hier is het belangrijk dat je vooraf overlegt met je verloskundige, zodat je weet hoe het ziekenhuis hierin staat.
Na de geboorte
Ook na de geboorte zijn bepaalde zaken van belang. Hierover kun je vooraf nadenken en ze vervolgens in je geboorteplan opschrijven:
- Wil je de placenta bewaren?
- Vind je het prettig om je kindje in water te laten leggen (ook bekend als de watermethode, waarover meer op de gelijknamige website). Hiermee behoudt je baby zijn of haar vorm en gaat niet te snel tekenen na de bevalling.
- Komt er een geboortefotograaf van Stichting Still of Stichting Make a Memory?
- Willen jullie hand- en voetafdrukjes maken? Of misschien zelfs een gipsafdruk?
- Zijn er bepaalde rituelen binnen jouw cultuur, levens- of geloofsovertuiging waar je graag invulling aan geeft na de stilgeboorte?
- Mag er familie op bezoek (en zo ja, wanneer)?
- Willen jullie je kindje mee naar huis nemen of een andere locatie laten brengen?
Aan wie geef je het geboorteplan?
Het is in elk geval handig om je verloskundige er één te geven, als zij ook bij de bevalling aanwezig is. Daarnaast draai je een exemplaar uit voor het ziekenhuis en kan het handig zijn om zelf ook nog een geboorteplan bij je te houden. Zo kan je partner bepaalde zaken nalezen als jij niet in staat bent antwoord te geven en kunnen andere aanwezigen (klinisch verloskundige, gynaecoloog, verpleging) eventueel ook snel meekijken.
Download geboorteplan
Wil je niet zelf aan de slag, maar gewoon een standaardplan invullen? Dan kan je deze downloaden (door op het linkje te klikken). Ik heb gekozen voor een Word document, zodat je zelf kunt aanpassen wat voor jou van toepassing is en eventueel nog aanvullingen kunt doen. Bovendien is het dan makkelijk om het dan alvast te mailen naar je verloskundige.
Hopelijk kan je met dit geboorteplan na stilgeboorte uit de voeten en vorm geven aan de bevalling op een manier die bij jullie past. Ik wens je veel sterkte en kracht toe om de bevalling te kunnen dragen.
Volg je Oorverdovend Stil ook op Instagram? Hier vind je praktische tips, verhalen en nog veel meer.
Uitgelichte afbeelding ©PawStudioArt – Shutterstock