Home » Overzicht sterrenmama’s op Instagram

Overzicht sterrenmama’s op Instagram

In dit artikel vind je een zo uitgebreid mogelijk overzicht met sterrenmoeders, de termijn waarop hun kindje (stil) geboren werd en/of overleed. Deze Instagram accounts zijn van moeders die hier zijdelings of voornamelijk aandacht aan schenken en bij wie je ervaringsverhalen kan vinden, misschien troost en herkenning.

Een overzicht van sterrenmama’s op Instagram

Iets dat al heel lang op de planning stond, was het maken van dit overzicht. Moeders die op hun account openlijk praten over het verlies van hun kindje, (soms) foto’s delen en vertellen hoe het hen vergaat door de jaren heen. Per slot van rekening ben je niet ineens klaar met rouwen en komt het in fases. De reden waarom ik dit overzicht maakte, is dat ik het destijds zelf graag had willen hebben. Of nou ja, graag… liever niet, maar je snapt me.

Maar jeetje, wat was dit een klus. Nog altijd heb ik niet iedereen in dit rijtje staan, dus als jouw account ontbreekt of dat van iemand die je kent – voel je vrij die achter te laten onder het artikel. Eens in de zoveel tijd ga ik hem bijwerken.

Trigger warning

Dit is een overzicht maken met de verhalen van moeders waarvan een kindje is overleden, is iets dat je zo zorgvuldig mogelijk moet doen. Zoals je misschien wel begrijpt, heb ik zitten huilen. Soms doordat het herinneringen opriep aan Nova en mijn eigen beleving, een andere keer doordat ik meeleefde met het verdriet. Maar goed, toen kwam Meike voorbij met haar droge opmerking over chipszakjes en dat liet me weer lachen. Kortom, het is een mix van emoties die voorbij komt op alle accounts. Precies zoals rouwen is natuurlijk.

Nou ja, lang verhaal kort: hieronder een zo uitgebreid mogelijk overzicht met sterrenmoeders – mede mogelijk gemaakt dankzij mijn lieve volgers. Ik hoop eigenlijk gewoon dat je het nooit nodig zal hebben. Maar mocht dat wel zo zijn, dan is het hopelijk in elk geval een klein beetje hulp in de zwartste periode van je leven.

Disclaimer

De reden dat bij de meeste accounts beschreven staat hoe en met welk aantal weken de baby is overleden, heeft te maken met herkenning. Ik wil niets voor anderen invullen, maar ik vond het persoonlijk prettig om vooral verhalen te lezen van moeders die min of meer door hetzelfde waren heen gegaan, rond dezelfde termijn. Ik putte daar kracht uit en vond woorden die me hielpen mijn emoties te bevatten.

Daarnaast wil ik graag benadrukken dat ik alle verhalen zo zorgvuldig mogelijk heb opgeschreven. Mocht er onverhoopt een foutje zijn ingeslopen, laat je het me dan alsjeblieft weten?

Indeling van het overzicht

Een kindje verliezen is altijd verschrikkelijk. Het lijkt daarom misschien een beetje gek om de boel te categoriseren, alsof je daarmee ook de pijn in een hokje duwt. Om die reden wil ik hier toch iets meer uitleg aan geven.

  • Sterrenmoeders tot 37 weken Vaak verloren deze moeders hun kindje na een slechte termijn- of twintig-wekenecho. Een andere keer na weken vol onzekerheid op de NICU.
  • Sterrenmoeders met voldragen baby en stilgeboorte Je denkt dat je er bijna bent en dan slaat het noodlot toe. Na een voldragen zwangerschap reken je eigenlijk niet (meer) op een stilgeboorte.
  • Overlijden na de geboorte Soms na weken vechten, een andere keer omdat je moet wachten tot je kleintje niet meer kan. Het moet een rare, onwerkelijke (en verschrikkelijke) gewaarwording zijn als je kindje het niet redt na de geboorte en dat je echt afscheid neemt van een kleintje dat je leert kennen.

Bovenstaande drie zijn allemaal verschillende situaties. En ik besef echt dat er overlap kan zitten tussen voldragen en een kindje van 35 weken bijvoorbeeld, dus neem de categorieën alsjeblieft niet te nauw. Maar ik hoop dat wie het nodig heeft, zo sneller vindt wat ze zoekt.

Sterrenmoeders op Instagram: tot 37 weken

Mama van Janiek – 16 weken

Dat een termijnecho zeker geen vanzelfsprekendheid is, bevestigt dit verhaal. Met 11 weken zien ze een afwijkend beeld. Vervolgens ondergaat ze een vlokkentest, al voelt ze intuïtief aan dat het niet goed zit. Ze vermoedt het syndroom van Down en inderdaad. In een stadium ook waarbij de kans op een voldragen zwangerschap nihil is. Met 16 weken bevalt ze van hun zoontje. Hij krijgt de naam Janiek – prachtig symbolisch naar zijn overleden opa en oma.

@mamavan.janiek

Shannen Hompes – 16 weken

Tijdens de 20 weken echo keken Shannen en haar man Guido ernaar uit hun kleintje weer te mogen zien. Het liep alleen anders dan verwacht. De verloskundige merkte op dat ze geen hartslag meer zag. Een dag later werd dit bevestigd in het ziekenhuis. Hun dochtertje Faith is overleden met iets meer dan 16 weken.

Kippenvel: op 10 maart 2020 kregen zij en haar man definitief te horen dat ze afscheid moesten nemen van Faith. Exact een jaar later werd haar grote broer Neal geboren. Inmiddels is Shannen zwanger van hun derde.

@shannenhompes

Malle Mama – 21 weken

Linda gaat die avond, 10 maart 2020, naar de 20 weken echo waar blijkt dat hun zoontje verdrietig genoeg niet gezond is. Ze komen voor een verschrikkelijke keus te staan. Na een zwangerschap van bijna 21 weken kwam Thijn ter wereld. Op Instagram deelt Linda onder de naam Malle Mama hoe haar leven eruit zag na de geboorte, maar ook hoe het verdriet steeds meer verweven wordt met het dagelijkse. Niet minder groots, maar anders. Vooral de pijn dat je niet weet hoe een kindje later zou gaan zijn, is herkenbaar voor alle sterrenmama’s.

@mallemama_nl

Willemijn – 21 weken

Na een zwangerschap van 21 weken komt zoontje Krijn ter wereld – helemaal af en ‘precies zo’n koppie als zijn vader en broers’. Haar derde kind, dat buiten haar buik helaas nooit had kunnen leven. Haar verhaal vertelt ze in deze aangrijpende vlog.

@wilvantien

Monica Sofia – 5 maanden

Met vijf maanden zwangerschap krijgt Monica te horen dat haar tweede kindje, dochter Naleya, een ernstige hersenafwijking heeft. Ze komt voor een onmogelijke beslissing te staan: doorgaan of de zwangerschap afbreken. Op Instagram deelt ze haar verhaal, de pijn van het loslaten en het opvolgende rouwproces van maart 2020 tot nu, net als prachtige foto’s van haar zoons, grappige filmpjes en het leven.

@monicasofia

Carina – 23 weken

Als Carina net 23 weken zwanger is, verliest ze wat bloed en merkt dat ze gaandeweg krampen voelt in haar baarmoeder. Meteen wordt alles in het werk gesteld om de op handen zijnde bevalling op zijn minst te vertragen. Van zetpillen tot een infuus met weeënremmers – zij en haar man krijgen het allemaal over zich heen. Die intense spanning beschrijft ze in een online dagboek. Helaas mag het niet baten. Noah overleed bij bijna 24 weken na een spontane bevalling, opgewekt door een infectie.

Carina is medeoprichtster van Stichting Het Sterrenboekje. Je kunt haar persoonlijke account volgen via @carientjex (waar ze ook prachtige foto’s van Noah deelt) en @stichtinghetsterrenboekje.

Eline Zwitser – 23 weken

Eline is inmiddels moeder van vier kinderen: Senn, Foss, Joes en dochter Skye, die overleed op 12 januari 2017. Tijdens echo-onderzoek constateerden de artsen een dubbele hartafwijking, waarna zij en haar man uiteindelijk voor een onmogelijk verdrietige keuze werden gesteld: de zwangerschap doorzetten of afbreken. Met pijn in hun hart, zeker met oog op de toekomst van hun dochter en alle complicaties daarbij zouden komen kijken, besloten ze af te breken. Ze was toen bijna 24 weken. Het hele verhaal lees je op Elinezwitser.nl.

@elinezwitser

Marlou Volkerink – 24 weken

Isa Lou, de dochter van Marlou, werd met 24 weken en 2 dagen geboren door een onbekende oorzaak. Op haar account vindt je het verhaal, maar ook hoe het nu met haar gaat.

@marlouvolkerink

Merel Damhuis – 26 weken

Hoewel de 24 weken altijd als grens wordt aangehouden, blijft het onverminderd spannend als je te vroeg bevalt. Merel Damhuis kreeg met 26 weken zwangerschap last van wat steekjes en een onverklaarbare pijn. Toen vervolgens de verloskundige langskwam, constateerde die 6 centimeter ontsluiting. Eenmaal in het ziekenhuis mocht ze dan ook direct beginnen met persen. Haar zoontje Tijn moest meteen per couveuse naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Helaas kregen Merel en haar man daar te horen dat Tijn een flinke hersenbeschadiging had opgelopen en zou komen te overlijden. Hier lees je hoe het hen verging.

@mereldamhuis

Marjolein – 25 weken

Als Marjolein met buikkrampen naar het ziekenhuis gaat voor controle (23 weken zwanger), ontdekken ze daar beginnende ontsluiting. Door volledige bedrust redt ze de 24 weken, maar helaas wordt Daan alsnog met 25 weken en 3 dagen toch geboren. In het ziekenhuis zetten ze alles op alles om hem te helpen. Hij ligt in de couveuse en strijdt voor zijn leven. Helaas loopt het niet goed af. Daans longen blijven onderontwikkeld. Na een maand komen zij en haar man Ronald voor de onmogelijke beslissing te staan om afscheid van hem te nemen. Op haar eigen blog schrijft ze over dat verschrikkelijke moment en de tijd daarna.

@mijnlevennadaan

Marjolein

Een bijzondere tweelingzwangerschap met een verdrietige uitkomst. Op Twentytoes vertelt Marjolein haar verhaal, over hoe ze tijdens de zwangerschap zelf vreesde voor het leven van Linde, maar uiteindelijk afscheid moest nemen van Faye die in de buik zelf overleed. Een openhartig account over de onwerkelijkheid, de onzekerheid en het heen en weer slingeren tussen alle emoties die je maar kunt hebben met twee zusjes waarvan een het niet mocht halen.

@twentytoes

Marjolijn

Ondanks alle pijn en verdriet, besluit Marjolijn dat ze haar zoon Jip heel graag een liefdevolle bevalling geeft. En dat lukt. Ze vertelt openhartig op haar Instagramkanaal hoe dit voor haar was, maar ook hoe ze de periode erna beleefde en hoeveel pijnlijke opmerkingen je soms krijgt. Na haar zoon Jip raakte ze opnieuw zwanger van Juul. De uitdagingen en onzekerheid die zo’n zwangerschap met zich meedraagt, beschrijft ze even treffend.

@lievelijn

Instagram sterrenmama’s: voldragen baby’s

Lieke – 39 weken

Lieke was 39 weken zwanger van haar eerste dochter toen haar weeën begonnen. Op zich niks geks, behalve dat de ontsluiting maar niet vorderde en bleef hangen op 1 centimeter. Na een nacht vol weeën, bleef het resultaat uit. De verloskundige plaatste de doppler op Liekes buik en het bleef stil. In het ziekenhuis werd hun grootste nachtmerrie werkelijkheid. Het hartje van June Fé klopte niet meer.

@liekedeb.nl

Merel – 39 weken

Toen ik na vijf jaar opnieuw zwanger raakte, knaagde het. Iets leek, vanaf het begin af aan, niet lekker te zitten, maar ik wist niet goed wat. De echo’s waren immers gewoon in orde. Ik telde de weken af en rekende me rijk na de 37 weken. Nu kon het toch bijna niet meer misgaan? Maar toen, drie dagen voor de uitgerekende datum trok de paniek door mijn lijf. Ik voelde haar niet meer. De echo in het ziekenhuis bevestigde onze grootste angst: Nova’s hartje was gestopt. In eerste instantie deelde ik veel op mijn oude account, @merel.demamagids, maar dat voelde niet helemaal goed meer. Daarom kan je informatie over stilgeboorte vinden op het onderstaande account.

Op dit kanaal probeer ik het verlies vanuit (moeder)liefde te benaderen. Natuurlijk is er altijd het verdriet – dat draag je mee, maar nog zoveel meer. Ik hoop hiermee andere sterrenmama’s te kunnen laten zien dat je door je tranen heen nog steeds mag lachen, mag leven en mag terugdenken met een trotse glimlach aan je kindje.

@oorverdovendstil

Stef – 40 weken

In 2019 verliest Stephanie haar dochtertje Rosie, compleet onverwachts, na ruim 40 weken zwangerschap (lees hier het hele verhaal). Wanneer haar buik ineens heel raar hard aanvoelt en ze de baby niet meer voelt, slaat langzaam maar zeker de paniek toe.

Op haar account komt Rosie nog regelmatig in beeld. Stephanie zet zich bovendien in om meer bekendheid te geven aan de watermethode.

@chefstefs_dailylife2

Hiske – 41 weken

Hiske Kuilman bevalt met 41 weken van haar zoontje Hugo (2015). Ondanks de probleemloze zwangerschap gaat het op dat moment mis: na het breken van haar vliezen vordert de bevalling niet en uiteindelijk gaan ze over tot een spoedkeizersnede. Op het moment dat hij uit haar buik wordt getild blijft het stil. ‘Veel te stil. En het bleef stil.’ – zo schrijft ze in haar verhaal. Hugo werd stil geboren.

Inmiddels heeft ze vanuit haar verdriet een coaching opgezet voor lotgenoten. Ook richtte ze Hugo Magazine op voor moeders die dit ook meemaakten. Haar Instagramkanaal gaat over beide zaken en natuurlijk het verhaal van hun prachtige zoontje.

@hiskekuilman.nl

Verlies van kindjes na de geboorte

Meike – 18 dagen oud

Bij een termijn van ruim 40 weken is Meike er klaar voor om te bevallen, maar dan voelt ze haar dochter minder. Niet veel later verliest ze veel bloed op de wc, blijkt de hartslag zo’n 60 slagen per minuut te zijn en moet er direct gehandeld worden. In het ziekenhuis ondergaat ze een spoedkeizersnede en wordt opgenomen op de NICU. Door zuurstoftekort zal Nola komen te overlijden, maar wanneer is onzeker. Ze houdt het uiteindelijk nog 18 dagen vol. Dagen die gevuld zijn met alle emoties door elkaar, die Meike prachtig beschrijft op haar eigen website.

Op Hartvolliefde.nl lees je alles – verdrietig, maar soms met een glimlach door de openhartige manier waarop Meike schrijft.

@meike.hartvolliefde

Vera – 3 weken oud

Met veertig weken bevalt Vera van haar prachtige dochter Lou. Al meteen is duidelijk dat het niet helemaal goed gaat: ze mist de prikkel om te ademen, wat uiteindelijk blijkt te komen door een zeer zeldzame aandoening. Helaas overlijdt ze drie weken later.

@verakleian

Mirjam – 16 weken oud

Misschien heb je de naam Mirjam van Bekkum en die van haar zoontje Florian al eens voorbij zien komen? Zowel op haar website als in verschillende tijdschriften deed ze hun verhaal. Nadat ze bevalt van een tweeling (Celeste en Florian), blijkt haar zoontje het syndroom van Down te hebben, de ziekte van Hirschsprung en een hartafwijking. Ondanks alle goede zorgen en goede hoop overlijdt hij helaas compleet onverwachts, net zestien weken oud.

Mirjam schreef het boek Florian is nooit voorbij en richtte Stichting Nooit Voorbij op.

@mirjamvanbekkum en @stichtingnooitvoorbij

Ontbreekt hier iemand aan (wat ongetwijfeld het geval is)? Wil je graag je eigen account onder de aandacht brengen of dat van een andere sterrenmoeder? Laat het zeker weten in de reacties! Eens in de zoveel tijd update ik het overzicht.

Elise Joanne – 5 maanden oud

In 2020 deelde Elise Joanne dat ze moeder werd van hun derde kindje, een meisje. Al snel na de geboorte bleek dat het allemaal niet ging zoals gehoopt. Haar dochter Guusje overleefde de bevalling, waarbij de navelstreng scheurde, maar moest wel naar de NICU. Wat volgde, waren maanden vol onderzoeken en onzekerheid. Uiteindelijk overleed Guusje ruim vijf maanden na haar geboorte.

@elisejoanne

Lieke – bijna 2 jaar oud

Op 1 maart 2020 verloor Lieke haar middelste dochter Lux. Een prachtig meisje met helderblauwe ogen dat net geen twee mocht worden, na wat ze dachten dat ‘gewoon een griepje’ was uiteindelijk tot haar overlijden leidde. Het hele verhaal lees je hier.

@Lieke__vm

Uitgelichte afbeelding ©fizkes – Shutterstock

Merel

Mijn naam is Merel. In 2020 verloren we ons dochtertje Nova na een voldragen zwangerschap. Mijn openhartige verhaal lees je via 'Lief Dagboek'. Oorverdovend Stil is er speciaal voor jou, als ouder van een stilgeboren kindje.

2 gedachten over “Overzicht sterrenmama’s op Instagram

  1. Hi, 22 april ben ik met 18,5 week bevallen van Nina. We hebben de zwangerschap afgebroken omdat de hersenen niet goed ontwikkelden. We zitten dus nog middenin de eerste weken na het verlies. Op mijn Instagram Natuurlijklinda deel ik veel over wat mij nu bezighoud en in mijn hoogtepunt Nina sla ik alles op wat hiermee te maken heeft. Later wil ik op mijn website Natuurlijklinda.nl mijn verhaal ook in meer detail gaan delen, omdat ik informatie zocht die ik niet kon vinden en dat beschikbaar wil maken voor vrouwen die daarnaar op zoek zijn.

    1. Dikke knuffel! Ik hoop dat je alle tijd en ruimte krijgt om het verlies op jouw manier in je leven te kunnen verweven. Knap dat je dat ook doet op Instagram en tzt op je eigen website, er is inderdaad niet heel veel beschikbaar aan informatie op het moment helaas. Zeker omdat elke termijn en ieder verhaal op zijn eigen manier weer andere bijkomstigheden heeft. Mij heeft het in elk geval ook geholpen om het online te delen en de woorden op papier te zetten, hoop jou ook. Sterkte met het verlies. Ze heeft een prachtige naam in elk geval <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven