Home » Tatoeage na verlies: hier moet je op letten

Tatoeage na verlies: hier moet je op letten

Na het verlies van een dierbare zie je dat door nabestaanden vaak wordt gekozen om de overledene tastbaar te maken en op de een of andere manier altijd bij zich te kunnen dragen. Sommige mensen kopen een sieraad, anderen laten een sieraad op hun huid zetten in de vorm van een tatoeage. Als je een tattoo op je lijf laat zetten na het overlijden van je kindje, zijn er natuurlijk een aantal zaken waarop je kunt letten. In dit artikel neem ik de belangrijkste punten met je door.

Tatoeage na stilgeboorte

Een tatoeage laten zetten, is best een behoorlijke stap. Uiteindelijk laat je een permanente tekening op je lijf zetten – als een sieraad dat je altijd bij je draagt. Het kan troost bieden. Je dierbare is op deze manier altijd bij je en als je naar de tatoeage kijkt, kan dat kracht geven.

Zoals met elke tattoo die je laat zetten is het belangrijk dat je bepaalde voorschriften in acht neemt: voorafgaand aan het zetten geen alcohol drinken, goed blijven smeren met de voorgeschreven zalf of crème en de eerste weken niet naar het zwembad of in de zon. Verdere voorschriften krijg je uiteraard van je tattoo artist. Houd je hieraan! Nog meer dan anders is het na het verlies van je kindje belangrijk dat je tattoo mooi is en blijft.

Waarop moet je letten bij een tattoo na verlies?

De juiste tattoo artist

Elke tattoo artist heeft zijn eigen stijl(en). Zo is de een bijvoorbeeld fantastisch in old school, een ander zet het liefst tatoeages in Japanse stijl en een derde is meer van de abstracte ontwerpen. Ook kan niet iedereen een mooi portret neerzetten. Verdiep je hier dus rustig in voor je naar een tattooshop gaat. Zoek ook eens op Instagram en vraag mensen die een prachtige tatoeage hebben waar zij hem lieten zetten.

Het is belangrijk dat iemand je aanvoelt, dat het onderling klikt en dat je, boven alles, het blinde vertrouwen kunt hebben dat het ontwerp uiteindelijk helemaal klopt. Een goed gevoel is extra belangrijk bij zo’n beladen tatoeage, waar zoveel meer bij komt kijken dan alleen een ‘plaatje’ op je arm.

Let op! Een tattoo artist die speciaal voor jou een ontwerp maakt, zal dit pas tonen op de dag waarop hij gezet wordt. Houd hier rekening mee en/of kies een reeds ontworpen tatoeage die je via Google of in een tattooboek vindt.

Bespaar niet op de kosten

Een mooie tattoo kost geld. Dat zit hem in de specifieke artist en het ontwerp dat hij of zij maakt, maar ook de zaak zelf, het gebruik van producten die optimale hygiëne garanderen, certificaten van de GGD en andere belangrijke zaken die simpelweg in orde moeten zijn.

Investeer liever zoveel dat het pijn doet, dan dat je achteloos naar een thuistatoeërder gaat waar je de rest van je leven spijt van hebt. Zo kende ik ooit een jongen die voor een laag bedrag tattoos zette in zijn eigen woning. Te diep, te veel inkt, te bibberig. Zeker na een overlijden wil je dat je voor de rest van je leven trots bent op je tatoeage en er met een blij gevoel naar kunt kijken.

Neem je tijd

Het juiste ontwerp, de juiste symbolen – het is nogal wat. Als je een dierbare verliest, kan het soms voelen of niets goed genoeg is om diegene te eren. Een andere keer is het nog niet het juiste moment. Neem daarom je tijd om iets te vinden dat volledig bij je past. Het kan daarbij helpen om te overleggen met een tattoo artist en/of ook eens buiten de gebaande paden te kijken.

Vaak gekozen symbolen na verlies van een dierbare

Bepaalde symbolen zie je vaak terugkomen bij tattoos die worden gezet na verlies. De bekendste?

 • Ballon of vogel die wegvliegt
 • Geboorte- of sterfdatum
 • Hart
 • Iemands naam (of bijnaam) – eventueel in een andere, voor de meesten, onleesbare taal
 • Oneindigheidsteken, eventueel met een hartje erbij
 • Paardenbloempluisjes die wegvliegen
 • Portret van de overledene
 • Quote
 • Ster
 • Tekst in iemands eigen handschrift
 • Veer (of engelenvleugels)
 • Vingerafdruk
 • Vlinder

Waar moet je rekening mee houden als je deze tattoo laat zetten?

Als je een tatoeage laat zetten ter nagedachtenis roept deze, mits hij in het zicht staat, wellicht vragen op bij anderen. Bij een (groot)ouder is er vaak begrip en reageren mensen normaal. Het overlijden van een jong kindje roept echter ook ongemak en soms ongepaste opmerkingen op. Dit kan vervelend zijn, zoals Laura in dit artikel van JM Ouders vertelt.

Houd er dus rekening mee dat je vragen kunt krijgen en dat je hier niet altijd op zit te wachten. Hoe explicieter en duidelijker de tatoeage, des te minder makkelijk je er een andere draai aan kunt geven. Alternatief is kiezen voor een plek waarvan niemand hem direct kan zien, zoals op je buik of bovenbeen. Hoewel de buitenwereld je nooit moet laten tegenhouden als je iets echt wil.

Tatoeage met as van de overledene?

Er is officieel onderzoek gedaan naar de veiligheid van het tatoeëren met as. Deze kan schadelijke stoffen bevatten, zoals zware metalen, en wordt daarom sterk afgeraden: door het mengen van de as met inkt is deze niet langer steriel en dus is deze manier van tatoeëren niet veilig meer.

Mijn eigen tatoeage

Na het overleden van Nova wist ik dat ik heel graag een tatoeage wilde laten zetten, maar wat, waar, wanneer? Ik liet het los en vertrouwde op mijn oma’s goede raad: komt tijd, komt raad. En inderdaad, afgelopen jaar wist ik ineens wat ik precies wilde. Voor mijn oudste dochter liet ik ooit een tattoo zetten met haar naam en daaronder ‘liefde’ in Kanji, een Japans schrift dat gebaseerd is op Chinese karakters. Dat deze nieuwe tattoo ook in de Japanse stijl moest, stond voor mij als een paal boven water.

Per toeval kwam ik terecht bij Qualitatts, een tattooshop waar werkelijk prachtige tatoeages worden gezet. Strakke lijnen, mooie tekeningen, zwart-wit, perfecte schaduw. Alles klopte, voor mijn gevoel. Toen ik hen eenmaal had gevonden, kwam ook de tatoeage al snel op mijn pad.

Koi karper na verlies

De koi staat o.a. symbool voor het opkrabbelen na een heftige gebeurtenis. Eromheen staan meerdere lotusbloemen, die staan voor het opbloeien vanuit de modder. In mijn geval dus dat ik opstond vanuit het diepste dal waar ik van mijn leven doorheen ben gegaan en weer begin te bloeien. Die combinatie klopte zo, voor mijn gevoel. Op de kop van de koi staat bovendien het kanji voor ster – Nova én symbool na overlijden, iets dat mijn tattoo artist Ramos bedacht. Ik had direct kippenvel toen hij het voorstelde en wist dat alles klopte. Dat is volgens mij ook het gevoel dat je wil wanneer je een tatoeage zet na het verlies van een dierbare.

Wil je ook een tattoo als aandenken? Dan kan ik Qualitatts zeker aanraden (niet gesponsord) vanwege de fijne sfeer in de shop én de kwaliteit natuurlijk.

Opmerkingen?

Niet iedereen houdt natuurlijk van tatoeages, maar tot nu toe zijn de opmerkingen allemaal positief. Wie doorvraagt, vertel ik het hele verhaal: over de symboliek achter de koi en lotusbloemen, de speciale verbinding met Nova door het tekentje op de kop van de vis. Ik vind het fijn om er op deze manier over te kunnen vertellen. Juist omdat er een heel verhaal achter zit, kunnen mensen het toch iets makkelijker begrijpen. Hoewel ze doorgaans (gelukkig) geen kindje zijn verloren, kent bijna iedereen het gevoel van opkrabbelen na een gitzwarte periode. Het verbindt, en dat vind ik erg mooi om te zien.

Hebben jullie een tatoeage laten zetten na verlies? Wat koos jij? Of staat er misschien eentje op de planning? Ik lees het graag in de reacties!

Uitgelichte afbeelding ©abriendomundo – Shutterstock

Merel

Mijn naam is Merel. In 2020 verloren we ons dochtertje Nova na een voldragen zwangerschap. Mijn openhartige verhaal lees je via 'Lief Dagboek'. Oorverdovend Stil is er speciaal voor jou, als ouder van een stilgeboren kindje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven